Vil seile mot hurtigruta

Etter at Hurtigruten ASA er solgt til utenlandske investorer og trolig vil rette fokus mot cruise, så er mange urolig for kystruten. Nå vil en supplyreder gjerne skape et norsk alternativ.

persaevik-hurtigruta

Reder Per Sævik sier til NRK fredag at han er åpen for å skape et alternativ til dagens selskap «Hurtigruten», slik at det kan bli reell konkurranse om den lukrative avtalen staten gir for kystruten (fotomontasje).

Om Regjeringa og Stortinget legger til rette for en reell konkurranse, slik at ruta eventuelt kan deles opp på flere selskap, mener Per Sævik at det kan være mulig å skape et alternativ. 75-åringen fra Herøy på Sunnmøre er ingen hvem som helst i norsk shipping og offshore. Han er gründer i Havila, som eier rundt 35 supplyskip i Norge og i utlandet. Gjennom et kommandittselskap er han også medeier i hurtigruteskipet «Richard With».

NRK møter Sævik på kaia i Ålesund. Det nyeste av hurtigruteskipene, MS Spitsbergen, ligger ved kai på nordgående rute. På hekken av båten står det Tromsø, som er hjemmehavn for alle fartøyene til Hurtigruten. Eierne til selskapet sitter imidlertid ikke i Tromsø, men trolig et sted ute i Europa. Akkurat nå vet ingen hvem som egentlig eier selskapet. Uansett så skal det snart forhandles om en ny avtaleperiode for kystruta, der staten kjøper frakt og passasjerplasser for flere hundre millioner i året.

Reder Sævik tar gjerne opp konkurransen her. Kanskje vil det dermed stå Ålesund eller Fosnavåg på et par av skipene som skal trafikkere kysten i neste anbudsperiode. -Det har med transport av passasjerer og gods, som gjør det interessant. Slik sett har Hurtigruten vært i en monopolsituasjon. Jeg forventer at samferdselsdepartementet utviser kreativitet, slik at også andre kan være med å by på anbudet, sier Sævik til NRK.

-Vil Staten ha reell konkurranse må de gjøre noe med det. Hvis ikke blir det slik at Hurtigruten har klippekort på kystruta, sier storrederen fra Herøy som altså er grunder og medeier i et av Norges største supplyrederi. Nå er han også i ferd med å helt overta det tidligere fylkesrederiet Fjord1 i Sogn og Fjordane. Per Sævik har også vært rikspolitiker og representant for KrF på Stortinget. I dag sitter han i et trettitalls styrer og verv. Han begynte som fisker 16 år gammel, og ble senere også fiskebåtreder, før han gikk inn i offshorenæringen.